İyi bir çalışma ortamı ve verimli çalışma elde edebilmek için personel yemeği menüsü oldukça önemlidir. Çalışanlarına işletmede kurulu olan bir yemekhane ile beraber yemek hizmeti sağlayan çok çeşitli işletmeler bulunur. İşletmeler bu süre içerisinde en ideal menüyü personellerine vermeye dikkat etmelidir.
Yemek menüsü planlamasında çalışan sayısı, çalışanlara uygunluk, maliyet, ekipman durumu, araç gereç, mutfakta çalışan personel sayısı gibi çok çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu faktörlere yönelik ideal personel yemeği menüsü kolay bir şekilde hazırlanabilir.
Yemek Menüsü Nasıl Planlanır?
İşyerlerinde hazırlanacak olan ürünler temel anlamda çalışanların tüm yemek ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Özellikle fazla çalışan sayısıyla ilerleyen işletmeler için uygun bir planlama yapılmalıdır. Bu plana göre hazırlanmış olan yemekler çalışanın tüm gereksinimlerini karşılamalıdır. Aksi taktirde memnuniyet açısından olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.
Söz konusu olan yemek menüleri genel anlamda aylık, üç aylık ya da yıllık olarak planlanabilmektedir. Ancak en çok aylık olarak planlaması tercih edilir. Hazırlanacak olan menünün kapsayacak tüm süreç belirlenmelidir. Buna yönelik olarak menüde de bulunacak yemeklerin çalışanları uygun olup olmadığı göz önünde bulundurmalıdır. Bu anlamda çalışanların yaş aralığı, çalışan sayısı ve çalışanların ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Bu faktörler yemek menüsünün en temelini oluşturur. Aynı zamanda hangi besin ve besin miktarlarının tercih edileceği de belirtilir. Yemek menüsünde bulunacak yemeklerin hazırlanması ve yemeklerde kullanılacak besinlerin kalori değerleri ve besin gruplarına göre değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Menü Planlamaya Neden İhtiyaç Var?
Sağlıklı beslenmenin en temeli doğru menü planlama olarak geçer. Sağlıklı beslenme yaşam şekli haline gelebilmesi için iş yeri, hastane ya da okul gibi alanlarda da kolay bir şekilde sağlanmalıdır. Yemek hizmetinden yararlanacak olan kişilerin yaş, kilo ve cinsiyet, ve iş dalına yönelik olarak besin ihtiyaçları mutlaka belirlenmelidir.
Herkesin günlük enerji harcamalarına yönelik olarak bir öğünde alması gereken kalori miktarı farklıdır. Ancak toplu besinler de ortalama bir miktar belirlenir. Kalori miktarlarına uygun olarak yağ, protein, karbonat, vitamin ve mineral değerleri mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Buna yönelik yemek ve kahvaltı menüsü planlamaları yapılır. Menü planlama uzman diyetisyenler tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı beslenme listesi ise tamamen o işletmenin çalışma şartlarını yönelik olarak olmalıdır.
Menü Planlama Nasıl Olmalıdır?
Özellikle kurumsal alanlarda menü planlama oldukça önemlidir. İdeal personel yemeği menüsü şu şartlar göz önünde bulundurarak hazırlanmalıdır;
- Hizmet verilen grubun beslenme ve fizyolojik özelliklerine dikkat etmek gerekir.
- Doğru mutfak koşulları oluşturmalıdır.
- Firma bütçesi iyi kullanılmalıdır.
- Servis yapılacak işlerin her türlü yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanmalıdır.
- Direkt yaşa ve ihtiyaçlara yönelik menü hazırlanmalıdır.
- Çalışma koşullarına yönelik olarak menü hazırlamak gerekir.
- Yanlış beslenme alışkanlıkları değiştirmelidir.
Menü Planlamada Neler Yapılır?
Menü planlama esnasında planlanacak olan kurum ve kuruluşun hizmet vermiş olduğu grupların tüm ihtiyaçlarına en uygun sağlıklı beslenme listesi hazırlanmalıdır. Menü planlama günlük, haftalık ya da aylık menü şeklinde oluşturabilmektedir. Menü hazırlama esnasında firma yetkilileri ve çalışanları ile iletişim halinde olmak önemlidir.
Menü planlama a grubun fizyolojik durumunu analizi oldukça önemlidir. İlk olarak grubun yaş, kilo ve cinsiyet analizi yapılmalıdır. Bununla beraber göstermiş oldukları performans ve beraberinde harcadıkları güç analizi önemlidir. Grubun genel yemek alışkanlıklarının analizi de yapılmalıdır. İdeal personel yemeği menüsü için grubun yaşı, kültürel yapısı, gelenek ve göreneklere, eğitim ve sosyal yapısı önemlidir. Neleri yiyip yemediklerini göre bir menü planlaması yapılabilir.
Grubun çalışma şartlarının analizini de en iyi şekilde olması gerekir. Saha çalışanlarının ya da masa başı çalışanlarının çalışma şartları, hastaları kalkış süresi, öğrencilerin ders saatleri gibi çeşitli etmenler göz önünde bulundurulur ve buna yönelik menü planlanır. Enerji ve kalori analizi de oldukça önemlidir. Kişinin günlük enerji harcaması göz önünde bulundurulur. Bir öğünde tüketilmesi gereken tüm kalori miktarlarını uygun olan yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral değerleri belirtilerek menü planlamalıdır.
Menü Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar
İş yerlerine yapılacak olan menü planlama için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Dikkat edilmediği takdirde hem firmanın itibarı büyük bir oranda düşer hem de çalışanların yeterli ve verimli çalışamaz. Bu anlamda personeller için en iyi menü oluşturulmalıdır. İdeal personel yemeği menüsünde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sağlanır;
- Hazırlanan menüler her çalışana uygun olmalıdır. Bu anlamda esnek bir şekilde planlanmalıdır.
- Çalışanların beslenme bilgileri önemlidir. Beslenme esasları dikkate alınmalı ve uygun besinler menüye eklenmelidir.
- İlgili olan mevzuatlara yönelik olarak yemek hazırlanmalıdır, sunulmalıdır ve korunmalıdır.
- Yemek menüsünde bulunacak olan yemeklerin maliyetleri firmanın bütçesini aşmamalıdır.
- Menüde bulunan yemekleri hazırlayacak olan personellerin ve mutfağın yeterliliği dikkate alınmalıdır.
- İdeal personel yemeği için menünün planlamasında yemeklerin yalnızca besin değerleri değil aynı zamanda birileriyle uyumlu olması da oldukça önemlidir.