Şu an insanların kilo vermek için kullandıkları çok çeşitli diyet programları gündemdedir. Aslında bu kadar fazla diyet programının olmasının en büyük sebeplerinden biri diyetin tamamen kişiye özgü bir şey olmasıdır. Bu nedenle kişiler en etkili diyet programları deneyerek kendisine en uygun programı seçer ve buna yönelik olarak kolay bir şekilde kilo verebilir. Bu nedenle kilo vermek için en etkili diyet programları da genel anlamda herkeste aynı şekilde işe yaramaz. Diyetlerin temel olarak amacı aynı olsa da içerikleri ve uygulama şekilleri birbirinden farklıdır.
Alkali Diyeti
Kahvaltı ya da öğle yemeklerinde önerilen bazı besinlerin istenildiği kadar yemek mümkündür. Bu diyet listesinde genel anlamda vücudun pH dengesi alkali diyet ile sağlanmaya çalışılır. Çok fazla miktarda protein ile beslenmek vücut içerisinde aşırı asite sebep olabilir. Bu sebeple aykırı beslenme bunu dengelesin diye tercih edilir.
Alkali diyet tamamen yiyeceklerin içerisinde yer alan asit oranlarına göre seçim yapılarak uygulanan bir beslenme programıdır. Alkali diyet içerisinde genel anlamda yumru kökleri, sebze ve meyve gibi taze besinlerle beslenmek gerekir. Bu beslenme tarzında protein tamamen bırakılır. Alkali diyeti çeşidinde sebze ağırlıklı beslenirler.
İsveç Diyeti
13 gün içerisinde yaklaşık olarak 7 ila 10 arasında kilo verdiği için çok tercih edilen İsveç diyeti sayesinde kişiler oldukça kısa bir süre içerisinde kilo verebilir. İsveç diyetinde oldukça keskin genel anlamda bazı maddeler bulunur. Bunlardan bazıları diyet içerisinde herhangi bir şekilde kahve ya da gazlı içecekler tüketmemektir. Ancak bu diyet 13 günden uzun yapılmamalıdır. Aynı zamanda 6 günü tamamlamadan bu diyet hiçbir şekilde bırakılmamalıdır. Aksi takdirde vücut bu diyete alışmaz ve gerekli uygulamaları yapmaz.
GAPS Diyeti
Genel anlamda dikkat eksikliği, obsesif- kompulsif bozukluk, hiperaktivite bozukluğu, bipolar, depresyon, epilepsi, şizofreni, otizim, anksiyete gibi rahatsızlıklar sonucunda başvurulan diyetlerden biri olduğu söylenebilir. Ancak GAPS diyetini uzman kişilerin yardımıyla yapmak oldukça önemlidir. GAPS diyetinde bağırsak florası korunur. Bu anlamda sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması amaçlanır.
GAPS diyeti içerisinde ev yapımı turşu, ev yapımı yoğurt, kemik suyu, balkabağı, tatlı patates, kırmızı pancar, avokado, Hindistan cevizi yağı gibi çok önemli besinler yer alır. Diyette gün içerisinde aynı zamanda taze sıkılmış havuç ya taze limon sıkılmış su gibi içecekler içilebilir. Herhangi bir sebzenin ya da meyvenin suyu tüketilirse eğer tedavi edici özelliği yüksek olan lahana, kereviz, pancar ve havuç gibi sebzeler de önerilir.
Detoks Diyeti
Detoks diyeti vücutta önemli bir şekilde yağ yaktıran ve vücudu toksiklerden arındıran buna yönelik olarak ödem atmaya yönelik olan bir diyettir. Ancak detoks diyetindeki en önemli faktörlerden biri spor yapmaktır. Bununla beraber günde 2 litre su mutlaka içilmelidir. Detoks diyeti içerisinde üç ana ve üç ara öğün bulunur. Yani toplam 6 öğün yemek tüketmek gerekir. Yemek aralarında ise günde maksimum altı adet orta boy meyve tüketilmelidir. Tüketilen meyvelerde genel anlamda günün şeker ihtiyacını karşılar.
Candida Diyeti
Candida insan vücudunda bulunan en yaygın mantar çeşididir. Ancak bu mantar çeşidinin yarattığı enfeksiyon ve semptomların hafifletmesi için uygulanan bir diyettir. Diğer diyet türlerine göre biraz daha katı bir diyettir. Candida diyeti içerisinde belirli süt ürünleri, alkol, glüten ve şeker tamamen beslenme listesinden çıkarılmalıdır. Bunun yerine glütensiz gıdalar, nişastalı sebzeler ve az şekerli meyveler tüketilmelidir. Her ne kadar enfeksiyon için tercih edilse de kilo vermeyi sağlar.
3+3 Diyeti
3 + 3 diyeti genel anlamda yeni alınan kiloları hemen vermek isteyen kişiler tarafından uygulanır. Kilo vermek için en etkili diyet programları arasında yer alır. Genel anlamda yeşil çay tüketmek, bol su tüketmek, protein kullanmak oldukça önemlidir. Bununla beraber doğru nefes almayı öğrenmek ve haftada 2- 3 gün pilates yapmak bu diyetin olması olmazları arasında bulunur. Diyet içerisinde haftada 2- 3 adet balık tüketilmelidir. Bu diyet haftanın altı günü yapılıp, geri kalan 1 gün de kaçamak şeklinde uygulanabilir.
Yumurta Diyeti
Yumurta diyeti de son dönemlerde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bu diyet sayesinde kişiler genel anlamda 7 ila 15 kg arasında kilo kaybeder. Bu diyetle ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de kronik rahatsızlığı olan hastaların bu diyeti tamamen doktor kontrolü altında yapmasıdır. Çünkü yumurta diyeti yüksek protein içeren ve aynı zamanda yüksek kolesterol içeren bir diyettir. Bu sebeple genetik yatkınlığı olanların da dikkat etmesi önemlidir.
Yüksek protein içeren gıdalar yumurta diyeti içerisinde bulunur. Daha çok yumurta gibi besinler tüketilir. Yumurta diyetinin önemli noktalarından biri de uyguladıktan beş gün sonra iki gün ara verilmesi gerekir. İki gün aradan sonra kişiler diyete yeniden başlar.