Kış aylarında günlerin kısa, gecelerin uzun olması ve kapalı alanlardan daha çok durulması, hareketsizliği de beraberinde getirmektedir. Bu durumda vücudun gün içerisindeki harcadığı enerji miktarı da azalmaktadır. Hareketsiz yaşam şekline sağlıksız beslenmede eklenince vücut direnci kırılarak hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Kışın hasta olmamak için 10 öneri ile ilgili bilgi verecek olursak;
- Hastalıklara karşı önlem alabilmek için özellikle kış mevsiminde C vitamini zengin olan besinler tüketilmelidir,
- Kışın sofranızdan balığı eksik etmemelisiniz. Balık içerdiği omega-3 yağ asidi ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle bir hafta içerisinde en az 2 kere balık tüketilmelidir,
- Bildiğimiz üzere D vitaminin en iyi kaynağı güneştir. Kış aylarında güneşten yeteri kadar faydalanmak mümkün olmadığı için D vitamini yetersizliği gibi durumlarda mutlaka D vitamini takviyesi almalısınız,
- Soğuk kış aylarında çay ve kahve yerine taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı içilmelidir,
- Kışın uzun gecelerde çerez tarzı yiyecekler ve tatlılar daha fazla tercih edilmektedir. Yağlı kuruyemişler leblebi karıştırılarak fazla miktarda olmayacak şekilde yenebilir,
- Kış aylarında kalorisi yüksek olan hamur tatlılardan uzak durulması gerekmektedir. Tatlı ihtiyacı haftada 2’yi geçmeyecek şekilde sütlü tatlılar ile giderilmelidir,
- Kış aylarında yenilen sebzelerin çoğu çocuklar tarafından sevilmemektedir. Çocukların bağışıklığı erişkinlere oranla daha düşüktür ve gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları daha fazladır. Bu nedenle kış sebzeleri çocukların seveceği şekilde pişirilmelidir,
- Kış aylarında sıvı tüketimi yaz aylarına oranla daha azdır. Ancak vücudun sıvı ihtiyacı kışında düzenli olarak karşılanmalıdır.
- İçerisinde probiyotik bulunan besinleri sık sık tüketmelisiniz,
- Kış aylarında kahvaltı öğününüzü atlamamalısınız. Güne kahvaltısız başlamak bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.
Kış aylarında sebze ve meyveleri olabildiğince taze tüketmelisiniz. Alışveriş sırasında meyvelerin çizilmemiş ya da yaralanmamış olanlarını almaya özen göstermelisiniz. Limonu tüketeceğini zaman keserek anında tüketmelisiniz. Yemek yerken özellikle tahta kaşık kullanmalısınız. Metal teması C vitaminin havaya karışmasına neden olmaktadır. Patatesler C vitamini yönünden oldukça zengin besinlerdir. Ama vitamin daha çok kabuğa yakın yerlere odaklanmaktadır. Bu nedenle kabukları keserken çok dikkat etmeniz ya da olanağınız var ise ilk önce haşlayıp kabuklarını daha sonra temizlemelisiniz. Bu şekilde hem besin kaybının önüne geçmiş olur hem de ısının etkisi ile C vitaminini patatesin ortasına yerleştiririz. Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri tazyikli su altında değil de temiz bir leğende yıkamalısınız.
Kışın Hasta Olmamak İçin Neler Yapmalıyız?
Kışın hasta olmak, hemen hemen herkesin başına gelmektedir. Çünkü kış aylarında bakteriler hareket edebilecekleri uygun ortamlar bulmaktadırlar. Ancak hastalanmanızın tek sebebi bu değildir. Günlük yaşam alışkanlıklarımızı yerine getiremiyor olmamızda hastalıklara uygun ortam sağlamaktadır. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarımızı yapamamakta bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olmaktadır.
Kış aylarında hasta olmamak için yapmamız gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Bunlardan biride uykudur. Uyku hayatımızda büyük bir öneme sahiptir. Çünkü uyuduğumuz zaman vücudumuz yapım sürecine girerek tekrardan inşa olmaktadır. Ancak yeteri kadar uyku uyumamak stres hormonunun salgılanmasını sağlayarak bağışıklığımızın zayıflamasına neden olmaktadır. Bu nedenle karanlık ve teknolojik cihazların olmadığı odada yeteri kadar uyumanız gerekir.
Kışın hasta olmamak için neler yapmamız gerekir? Bunun için hijyeninize dikkat etmelisiniz diyebiliriz. Soğuk algınlığı ya da grip geçiren kişiler ile temastan kaçınmak ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, vücut direncini çöküşe götüren koşulları ortadan kaldırmaktadır.
Aynı nedenle mikrobu en çok taşıyan ellerin sık sık yıkanması, sık dokunulan eşyaların sürekli olarak temizlenmesi, ev ve iş yeri gibi uzun süre zaman geçirilen ortamların havalandırılması sizin için faydalı olacaktır.
Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve mineral deposu besinler tüketmek gerekir. Bu doğrultuda A, D, E, K ve C vitaminlere ve demir, çinko gibi minerallere önem vermelisiniz.
Kış ayları, hastalıkların en çok görüldüğü aylardır. Bu nedenle vücudumuzun hastalıklara karşı savaşabilmesi için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacı vardır. Güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli adımlarından biride stressiz bir yaşamdır. Bu nedenle stres yaratan durumlardan uzak durulması gerekir.
Kış Aylarında Hangi Vitaminleri Alınmalı?
Sıcaklıkların düşmesi ile kışın gerçek soğuğunu hissetmeye başlarız. Kış ayları, artan stres ve bağışıklık sistemimizin üzerindeki baskı ile birlikte gelmektedir. Kışın alınması gereken vitaminler, düzenli olarak alındığı halde sizi hastalıklardan en iyi şekilde koruyabilmektedir. Soğuk algınlığı herhangi bir zamanda ortaya çıkabilirken, sonbahar ve kış aylarında daha çok görülmektedir.
Kış aylarında alınması gereken vitaminler denildiğinde akıllara ilk olarak C vitamini gelmektedir. C vitamini, bağışıklık sistemi eksikliklerine karşı koruma sağlamaktadır. Özellikle soğuk algınlığı ve gribi önlemede oldukça etkilidir. Aynı zamanda vücudun detoks yapmasına, cildi beslemesine kemik ve dişlerin korunmasına ve yaraların iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.
Alınması gereken bir diğer vitamin ise D vitaminidir. D vitamini genellikle güneşten alındığı için kış aylarında kişiler D vitamini eksikliği yaşayabilmektedir. Bu durum soğuk havalarda çok daha zorlayıcı olmaktadır.
Demir, kış ayları boyunca bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha kısa günlere ve azalmış aktivitelere rağmen enerjinizi yüksek tutmanıza yardımcı olmaktadır. Kış aylarında buna sahip yiyecekler tüketerek hastalıklardan korunabilirsiniz.
Kış aylarında neler yemeliyiz? Kış aylarında çinko ağırlıklı yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Çinko vücutta antioksidan görevi görmektedir. Serbest radikal hasarlar ile savaşarak dokuyu onarmaya yardımcı olmaktadır. Hormonları dengeleyerek bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini desteklemektedir.
Kış Hastalıklarına Ne İyi Gelir?
Havaların soğuk olduğu günlerde kendiniz ile daha çok ilgilenmeniz gerekir. Çünkü kış hastalıkları, soğuk havaların vazgeçilmezidir. Çünkü kış aylarında vücut direncimiz düşmektedir. Ancak sağlıklı bir beslenme, uyku düzeni, hareketli yaşamı devam ettirme, hijyen koşullarını iyi düzeyde tutma gibi adımlar ile güçlü bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Günde en az 6-7 saat uyumak, kış aylarında sağlıklı bir ruh ve beden için gereklidir. Kan basıncı, kalp atışı ve solunum uyku sırasında düşerken vücuda yararlı hormonlar salınmaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi korumak için özellikle kış aylarında uyku düzeninize dikkat etmeniz gerekir.
Kış hastalıkları için kıyafet seçimi de oldukça önemlidir. Hava şartlarına uygun kıyafetler seçmek, vücudun hastalıklara karşı kalkan oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Ne çok kalın ne çok ince giyinmeniz gerekir. Terletmeyen pamuklu kumaşlar tercih etmeniz gerekir.
Hastalıklar size gelmeden onlara karşı vücudunuzda kalkan oluşturmak için ilk adım, vücut direncini güçlendirmektir. Buna da ilk olarak beslenme düzeni oluşturmakla başlanmalıdır. Gün içerisinde en az üç öğün tüketmeli ve besin değeri bakımından zengin yiyecekler tercih etmelisiniz. Sağlıklı ve düzenli beslenmek, kış aylarında yaşam kalitenizi arttırmaktadır.
Kışın nasıl hasta olunmaz? Bunun için, yediğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Vücudunuzu dinç tutmak için protein bakımından zengin gıdaları tüketmeli, yeşil yapraklı mevsim sebzeleri yemeli, yoğurt ve süt gibi kalsiyum ağırlıklı besinleri sofranızdan eksik etmemelisiniz.