Vitamin ve mineraller her yaştan insanın günlük olarak karşılaması gereken bileşiklerdir. Bu vitaminlerin eksikliği gibi fazla olması da sağlık problemlerin yol açabilmektedir. Vitamin ihtiyacını karşılamanın en doğru yolu doğal besinler tüketmekten geçse de bazı sağlık sorunları, yaş ve genetik gibi bazı faktörlerden dolayı kişiler yeterli miktarda vitamin alamazlar.
Vitamin alımının yeterli olmadığı durumlarda ise ek takviye almak gerekebilmektedir. Bu multivitamin takviyeleri doktor kontrolünde ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde kişiye fayda sağlamaktadır. Sağlık kişilerde besinlerden alınan vitamin ve minerallerin vücutta kullanımı önemli olsa da kronik hastalıkları olanlar doktor kontrolünde takviye vitamin almalıdır.
Multivitamin Nedir?
Bazı vitaminler vücutta eksiktir ya da vücutta üretilmez. Bu önemli vitaminler doktor kontrolünde dışarıdan takviye alınmaktadır. Multivitaminler; farklı vitamin, mineral ve farklı kaynaklardan gelen bileşenlerin kombinasyonudur. Multivitaminler vitamin eksikliklerini giderebildiği gibi eksikliklerin önüne geçmek için de kullanılabilmektedir.
Çoğu multivitamin takviyesi, içeriğinde çeşitli mineralleri de bulundurur. Multivitaminler; hamilelik, yetersiz beslenme, emzirme, çeşitli hasalıklar, hazımsızlık ve sindirime ilişkin sorunlar gibi vitamin gereksiniminin karşılanmasını zorlaştıran durumlarda da kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir.
Multivitamin Ne İşe Yarar?
Multivitamin, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minareleri içeren bir takviyedir. Multi, kelime anlamı olarak çok demektir ve takviye edici gıda olarak bilinir. Bu vitaminler sağlıklı bir yaşam tarzının en önemli parçasıdır. Öncelikle eksikliği görülen vitaminin vücutta yeterli olması sağlanır. Multivitaminleri meydana getiren bileşenler, kansızlık ve yorgunluk gibi risklerin oluşumunu azaltır.
Vitaminler enerji metabolizmasına katıldığı için zamanla enerji seviyelerini artırabilir. Kemiklerin korunmasına yardımcı olarak osteoporoz riskini azaltır. Bağışıklık hücrelerinin korunmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanser riskini azaltır.
Her vitaminin vücudun farklı bölgelerine ve farklı sorunlara etkisi vardır. Normal enerji oluşum metabolizmasına katkı sağlamak için de multivitamin kullanılabilmektedir. Bunların içerisinde demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller de yer alır. Magnezyum kasları güçlendirir ve hücre yenilenmesine destek olurken çinko da bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek yaraların iyileşmesini hızlandırır. Demir sayesinde de kırmızı kan hücrelerinin beslenmesi sağlanır.
Multivitaminde Hangi Vitaminler Bulunur?
Multivitaminler birçok vitaminden ve mineralden oluşmaktadır. Genellikle A, B, C ve D vitaminleri karşımıza çıksa da çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum, demir ve sodyum gibi mineraller ve Omega-3 de multivitamin içeriklerinde yer alabilir. Yaşla birlikte azalan B12 vitamini de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu yaş grubundaki insanlar genellikle D vitaminine de sıklıkla ihtiyaç duyarlar.
C vitamini de sıklıkla kullanılmaktadır. C vitamini yorgunluğu ve bitkinliği azaltmaya yardımcı olurken kırmızı kan hücrelerinin işleyişine de katkı da bulunur. Vücudun ihtiyaç duyduğu temelde 13 vitamin vardır. A, D, K ve E vitaminleri de bu gruba dahildir. A vitamini de diğer vitaminler gibi bağışıklık sistemine katkıda bulunurken aynı zamanda göz sağlığı için de oldukça önemlidir. D vitamini de kemik ve diş sağlığı için önemlidir.
Multivitamin takviyelerinde ürünün amacına, hedef kitlesine ve hitap ettiği yaş grubuna göre değişen oranlarda bu 13 temel vitaminin tamamı ya da bir kısmı bulunabilir.
Multivitamin Neden Kullanılır?
Vitamin ve mineraller insan sağlığı için hayati bileşenleri oluşturular. Bu vitaminleri eksikliği ve fazlalığı sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Her insan farklı sebeplerle multivitamin ihtiyacı duyar ve kullanılır. Özellikle bu multivitamin gıdasının tüketimi anemisi olanlara, dengeli beslenmeyenlere, yaşlılara ve düşük enerjili diyet uygulayanlara katkı sağlar.
Vitaminler sayesinde vücuttaki eksiklikler giderilir ve sistem daha düzenli, sağlıklı şekilde işlemeye devam eder. Kişiler çoğu zaman bağışıklık sistemini güçlendirmek için mutivitamin kullanırlar. Aynı zamanda enerjinin yükselmesi ve daha zinde kalmak için de kullanılır. Cilt, saç ve tırnak problemlerinin önüne geçilmesi için de kullanılmaktadır.
Multivitaminler; hamilelik, yetersiz beslenme, emzirme, çeşitli hasalıklar, hazımsızlık ve sindirime ilişkin sorunlar gibi vitamin gereksiniminin karşılanmasını zorlaştıran durumlarda da kullanılmaktadır. Doktorlar bu durumlarda kişilere gerekli vitaminleri tavsiye eder ve bunun üzerine kişiler bu vitamin tüketimini yaparlar.
Multivitamin Kullanımı: Kimler Kullanabilir?
Kış ayının gelmesiyle birlikte bağışıklık sistemleri düşmeye başladığından insanlar genellikle takviye edici gıdalara yönelmektedir. Ancak dengeli beslenen ve herhangi bir hastalığı olmayan birinin bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyesine ihtiyacı olmaz.
A, C, D, E ve B12 vitaminleri ile çinko, krom, selenyum, demir ve bakır mineralleri bazı durumlarda önerilmektedir. Bazı kişiler ise bazı vitaminleri doktor kontrolünde ve değerleri düzenli takip edilerek kullanmalıdır. Bağışıklık sistemi düşük olanlar, yaşlılar, sporcular, hamile ve emziren kadınlar, enfeksiyon geçirenler bu gruptadır. Aynı zamanda diyet yapanlar, kronik hastalığı olanlar, vitamn eksikliği olanların da vitamin kullanması gerekebilmektedir.
Vitamin kullanımı kişinin yeme alışkanlıklarına ve sağlığına bağlı olarak verilmektedir. Doktorlar test değerlerine ve kişilerin beslenme düzenine göre vitamin kullanımlarını önerir. Multivitaminler düzenli kullanıldığı takdirde etkisini göstermektedir.
Multivitamin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Multivitaminler sağlıklı bir yaşam tarzı önemli bir etken olsa da gerekmediği takdirde vitamin kullanımı çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Aynı zamanda bu ilaçların doktorun söylediği kullanımının dışında kullanılması da sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki multivitaminin yararları ve zararları nelerdir?
Multivitaminin Yararları
Vitaminler ve mineraller vücudun sisteminin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışması için elzemdir. Vitamin eksikliği söz konusu olduğunda ise yeterli dozlarda kullanımla birlikte birçok faydası olacaktır. Öncelikle eksikliği görülen vitaminin vücutta yeterli olması sağlanır. Mental ve duygusal sağlığa iyi geldiği bilinmektedir. Katarakt riskini azaltır ve genel göz sağlığını korumada yardımcı olur.
Beyin sağlığını koruyarak hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Kemiklerin korunmasına yardımcı olarak osteoporoz riskini azaltır. Bağışıklık hücrelerinin korunmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanser riskini azaltır. Aynı zamanda cilt, saç ve tırnak problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
Her vitaminin vücudun farklı bölgelerine ve farklı sorunlara etkisi vardır. Genel olarak çoğu normal enerji oluşum metabolizmasına katkı sağlarlar.
Multivitaminin Zararları
Vitamin ve minerallerin günlük gereksiz kullanımı doz artışına sebep olabilir. Vitamin eksikliği kişide birtakım sıkıntılara ve belirtilere yol açabildiği gibi bu durum vitaminin vücutta fazla olduğu durumlarda da gözlenir. Aynı zamanda takviye edici vitaminler hamileler, ergenler, çocuklar, iltihaplı hastalıkları veya epilepsi hastası olan kişiler için tavsiye edilmez. Bu kişilerin özellikle doktor onayı ile bu vitaminleri kullanmaları gerekmektedir.
Multivitamin doğru şekilde kullanılmadığı taktirde vücudu olumsuz yönde etkiler. Gereğinden fazla tüketildiğinde bağ ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilere yol açar. Bu belirtiler vitamin grubuna göre çeşitlenir ve fazlalaşır. Kontrolsüz vitamin tüketimi özellikle mide ve bağırsak problemlerine yol açar.
Vitaminler gibi minerallerin de aşırı kullanımı daha çok idrara çıkmaya, düzensiz kalp hızı, dişlerde lekelenme ve kas güçsüzlüğüne sebep olmaktadır. Aynı şekilde vitaminler diğer vitaminlerle ya da diğer ilaçlarla da etkileşime girerek sağlığı olumsuz etkileyebilirler. Bu durumdan da kaynaklı yan etkiler olabilmektedir.