Günümüzde özellikle toplu beslenme sistemleri çok çeşitli alanlarda tercih ediliyor. Fabrikalar, okullar ve büyük işletmeler dışında aslında kar elde etmek isteyen pek çok şirket bunu tercih ediyor. Çünkü özellikle fazla işçi ile çalışan firmalar bir süre sonra yemek için çok yüksek paralar ödeyebilir. Bu anlamda toplu beslenme hizmeti veren catering firmalarından yemek hizmeti alınabilir. Ancak personel yemek hizmeti alırken dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemlidir. Çünkü şu an çok fazla catering firması var ve hepsinin iyi bir şekilde çalıştığı söylenemez.
Toplu beslenme sistemlerinde sadece çalışanlara değil aynı zamanda gelen müşterilere de yemek sunuluyor. Kötü bir yemek demek o şirketle ilgili olarak kötü bir izlenim anlamına da gelir. Bu sebeple şirketlerin kaliteli ve lezzetli yemek çıkaran catering firmalarıyla çalışmaları oldukça önemlidir. Kaliteli ve lezzet dışında şirketin bütçesini sarsmayacak şekilde bir fiyatlandırma politikasını olmasa da oldukça önemlidir.
Catering Şirketi
Catering firmaları son dönemlerde toplu beslenme sistemlerinin bu kadar gelişmesi sonucunda oldukça artmıştır. Bu anlamda firmalar arasında rekabet de aynı şekilde artışı geçmiştir. Firmaların bu rekabet süreci içerisinde en iyi hizmeti sunması müşteri ilişkileri açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Ancak şu an catering firmalarının en büyük problemlerinden biri yemek çeşitliliğin az olmasıdır. Bununla beraber yeterli sayı tutturamadıkları için ürünlerin bozulması ve hijyen sorunlarıdır.
Pek çok kişi para verdiği ürünün çöpe atılmasını istemediği için kalitesiz ürünleri müşterilerine verebiliyor. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için şirketler iyi catering firmalarıyla çalışmalıdır. Bu anlamda personel yemeği hizmeti alırken dikkat edilen hususlar çok önemlidir. Aksi takdirde kişiler hem iyi bir yemek yemen sen de oldukça sağlıksız bir şekilde beslenmeye başlayabilir.
Yemek Hizmeti Veren Personellerin Hijyeni
Yemek hizmeti veren firmalar da mutfakta çalışan personellerin hijyeni personel yemeği hizmeti alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biridir. Personeller kesinlikle kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Özellikle tuvaletlerde temassız musluk sistemleri bulunmalıdır aynı zamanda tek kullanımlık kağıt havluları önemlidir.
Personeller günlük hayatında giydiği kıyafetler ile mutlaka çalışmamalıdır. Tamamen ilgili alana uygun kıyafetler bulunmalıdır. Personel boğaz, ağız, burun, saç ve baş olmak üzere vücut üzerinde, vücut artıklarının çıkacağı bölgeler kapatılmalıdır. Şirketler personelleri hijyen kuralları ile ilgili olarak sürekli eğitmelidir. Personellerin elinde olacak yaralara pansuman yapılmalıdır. Bununla beraber eldivenler ve su geçirmez bandajlar kullanılmalıdır.
Mutfak Hijyeni
Mutfak hijyeni de personel hijyeni kadar önemlidir. Personel yemeği hizmeti için personel hijyenine mutlaka dikkat edilmelidir. Mutfak gereçleri, malzemeler ve kapılar her kullanımdan sonra mutlaka temizlenmeli ve bununla beraber dezenfekte edilmelidir. Yıkama işlemlerinde ön yıkama suyu derecesi önemlidir. Minimum 20° maksimum 45° arasında olmalıdır. Aynı zamanda yıkama işleminden sonraki durulama suyu 85° olmalıdır.
Mikrobiyolojik testler ise uzman bir şirket aracılığıyla yılda en az bir kere yapılmalıdır. Çalışanlara ait olan tuvaletler direkt olarak yiyeceklerin bulunduğu odaları açılmamalıdır. Yemek hazırlarken ya da taşırken gıdalar üzerinde böceklenme gibi durumlar olmaması için önlem alınmalıdır. Taşıma esnasında kaplar üzerinde mutlaka koruyucu özellikler bulunmalıdır.
Gıda Ürünlerindeki İşlemler
Gıda ürünlerinde ki işlemler personel yemeği hizmete alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Eğer bir ürün servis için ısıtıldıysa ardından tekrar ısıtılmamalı ya da hiçbir şekilde soğutulmamalıdır. Aynı zamanda depolarda da saklanması gerekir. Temizlenmiş olan yüzeylerde yiyecekler kalabilir. Burada su kalıntıları hiçbir şekilde kalmamalı ve temas etmemelidir.
Evcil hayvanlar gibi her türlü hayvan türü ilgili olan bölümlerden uzak durmalıdır. Sıcak ürünlerin servis sıcaklığı en az 65° sıcaklıkta olmadılar. Soğutulmuş sıcaklıkta olan ya da soğuk olan yiyecekler maksimum 7° olan ortamlarda bulunmalıdır. Soğutulmuş bir tezgah üzerinde sergilenebilir. Dondurulmuş olan ürünler hemen pişirilmelidir. Çiğ olan sebze ve meyveler içilebilir ve temiz bol suyla yıkanmalıdır.
Havalandırma İşlemi
Toplu beslenme sistemlerinde mutfak içerisinde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de havalandırma işlemidir. Personel yemeği hizmeti almak isteyen kişiler havalandırmaya dikkat etmelidir. Mekanik ve doğal havalandırma sistemleri mutlaka bulunmalıdır. Mekanik havalandırma sistemleri içerisinde filtrelerin temizliği göz ardı edilmemelidir.
Depo Yapısı
Toplu beslenme sistemlerinde depo yapıları da oldukça önemlidir. Depoların gıda ürünlerini için yeterli kapasitede olmalıdır. Soğuk hava depolarında gıdalarda bozulma gibi bir durum yaşanmaması için sürekli olarak içerisinde kayıt ölçüm cihazı bulunmalıdır.
Dezenfektanlar ve temizlik malzemeleri gıdaların işlendiği depolarda mutlaka yer almamalıdır. Derin dondurulmuş, dondurulmuş ya da soğutulmuş olan yiyecekler mümkün olduğunca en kısa sürede depoya yerleştirilmelidir. Personel yemeği hizmeti alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğeri de bu depoların mutlaka temiz tutulması gereklidir. Depolar içerisinde hiçbir şekilde döküntüler yer almamalıdır.
Güncelliğini getirmiş olan ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler asla saklanmamalıdır. Bu anlamda personele ‘ilk giren ilk çıkar’ yani Fİ-FO prensibine iyi bir şekilde öğretmek önemlidir. Hiçbir ürün yerde bulunmamalıdır. Ürünler yerden en az 10 cm kadar yukarıda bulunmalıdır. Kuru depoların pencereleri ve kapıları zararlı girişlere karşı konulmalı tamamen kapalı bir şekilde tutulmalıdır. Yiyecekler kesinlikle temizlik malzemelerinden uzak tutulmalıdır.